Praha 16. prosince (ČTK) - Kabelová firma firma CentroNet začala v Praze nabízet jedno z nejrychlejších připojení k internetu domácnostem o rychlosti až jeden Gbit/s. To je desetkrát více než dosud. Letos společnost novou rychlost zpřístupní kolem 8000 domácností, v příštím roce pak dalším až 60.000 bytů. ČTK to řekl výkonný ředitel Lukáš Hůlka.
Rychlost jeden Gbit/s pro koncové uživatele není příliš obvyklá.
Například největší tuzemská kabelová firma UPC poskytuje maximálně 240 Mbit/s, rychlost xDSL u Telefóniky je maximálně kolem 40 Mbit/s.
"Výrazné zvýšení rychlosti nám umožnila značná investice do přechodu na novou technologii," uvedl Hůlka.
Připojení jeden Gbit/s vyjde na 990 korun měsíčně, poloviční rychlost pak na 699 Kč a 250 Mbit/s na 499 korun za měsíc. U UPC stojí 240 Mbit/s
629 korun, firma ale většinou nabídku kombinuje s kabelovou televizí nebo telefonováním.
V současnosti je gigabitová rychlost dostupná uživatelům v Modřanech a do konce roku se jí dočkají ještě obyvatelé Kobylis. V příštím roce se rozšíří mimo jiné do Řep, na Prosek, na Luka, Jižní Město nebo na Chodov. "Klienty chceme o změnách informovat zhruba v polovině ledna," dodal Hůlka.
CentroNet v centru Prahy vybudoval a provozuje optickou telekomunikační síť s vysokou přenosovou kapacitou. Vedle připojení k internetu nabízí i služby kabelové televize a telefonování přes IP protokol, telekomunikačním firmám pak pronájmy datových tras.
Centrio spouští internet s rychlostí 1 Gb/s [TZ]
- x-rated
- Administrátor
- Centrio internet: mám
- Centrio televize: mám
- Centrio telefon: mám
- Kontaktovat uživatele:
Re: Centrio spouští internet s rychlostí 1 Gb/s [TZ]
a tohle je důvod k oslavěV současnosti je gigabitová rychlost dostupná uživatelům v Modřanech a do konce roku se jí dočkají ještě obyvatelé Kobylis.
edit 21.12, 2:00
tady někdo píše, že mu za 990 nabízejí 1000/500, on nebude stejnej upload jako download?
- Beker88
- Centrio internet: nemám
- Centrio televize: nemám
- Centrio telefon: nemám
Zdravím,
mám internet 1 Gb/s jako jeden z prvních uživatelů a zatím to frčí parádně. Naměřené hodnoty se pohybují v 90% nad 900/900.
Spokojenost hlavně pro lidi, kteří rádi sosají
Jinak nemám žádný problém a vše zatím šlape tak, jak má
. V odkazu máte moje naměřené hodnoty, ale už jsem tam měl i 960/900.

mám internet 1 Gb/s jako jeden z prvních uživatelů a zatím to frčí parádně. Naměřené hodnoty se pohybují v 90% nad 900/900.
Spokojenost hlavně pro lidi, kteří rádi sosají
Jinak nemám žádný problém a vše zatím šlape tak, jak má

- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
pěkný, už se nemůžu dočkat
a rovnou mám pro tebe pár otázek 
1) ve smlouvě máš 1000/1000 nebo 1000/500?
2) máš optickej kabel až do bytu?
3) co konkrétně je na jeho konci?
4) jak probíhala a trvala dlouho instalace?
5) měnil se i hlavní switch v domě?
6) nějaký další postřehy, co by stály za zmínku?
povídej, přeháněj, nenech se překecávat
btw tenhle výsledek je totožnej s tim na webu a je z 12.12., navíc z tý flashový hrůzy se nedá dostat odkaz, takže se nabízí otázka, kdo seš
už aby byl únor
1) ve smlouvě máš 1000/1000 nebo 1000/500?
2) máš optickej kabel až do bytu?
3) co konkrétně je na jeho konci?
4) jak probíhala a trvala dlouho instalace?
5) měnil se i hlavní switch v domě?
6) nějaký další postřehy, co by stály za zmínku?
povídej, přeháněj, nenech se překecávat
btw tenhle výsledek je totožnej s tim na webu a je z 12.12., navíc z tý flashový hrůzy se nedá dostat odkaz, takže se nabízí otázka, kdo seš
už aby byl únor
- lancerevolution
Zdravim vsechny. Jsem take jednim z prvnich klientu na optice. Mam tu petistovku. Nize prilozim screen z mereni. Odpovim na nekolik vasich otazek. Instalace probehla rychle a bez problemu. Jiz drive jsem mel Centrio sluzby. Opticke vlakno se protahlo do bytu stejnou dirou, kde uz je metalika. Dokonce se u me nemuselo vrtat, coz me potesilo. (nemusel jsem tolik uklizet:-)...). Hned za dirou mi instalacni technici zakoncili opticke vlakno zasuvkou. Z ni vede zapojeny opticky patch kabel do konvertoru - (optika-metalika)... a pote metalikou do gigabitoveho switche a dal uz je to snad jasne... Za celou tu dobu, zhruba 2-3 tydny jsem se nesetkal s jedinym vypadkem. Nemam s pripojkou zadny problem. Pokud budu mit dalsi postrehy, podelim se s vami. Jeste uplne nevim jak to bude s nabizenymi rychlostmi, no necham se prekvapit. Mozna pak navysim, ci snizim...
- Přílohy
-
- 3194443474.png (30.51 KiB) Zobrazeno 10709 x
- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
dík za info, ten konvertor je co za značku a typ? 
udělal sem nový schéma zapojení :cool:
bože, ať už je ten únor
udělal sem nový schéma zapojení :cool:
bože, ať už je ten únor
- Kudla
Postřehli jste, že stávající zákazníci budou moci upgradovat na gigabitovou síť za poplatek 5.000 Kč? To snad nemyslí vážně.
- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
proboha kdes to vzal?
nic ve zlym, ale to mi přijde na 99% jako kravina 
- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
kristepane, ona je to pravda

ten tučnej dodatek tam ale ze začátku nebyl
takže sem se těšil zbytečně a navíc smlouvu můžu ukončit až k poslednímu prosinci, super...
Kudla
dík za info

ten tučnej dodatek tam ale ze začátku nebyl
takže sem se těšil zbytečně a navíc smlouvu můžu ukončit až k poslednímu prosinci, super...
Kudla

- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
na webu se něco začalo dít a už je to jasný - pápá, symetrický rychlosti 
1000/500
500/250
250/250
že by centrio začalo mít problémy s uploadem podobně jako upc?
nebo je to jenom dočasný?
1000/500
500/250
250/250
že by centrio začalo mít problémy s uploadem podobně jako upc?
- informer
Tipnul bych, že je to dáno technologií. Pokud použili GPON, což je pravděpodobné, vzhledem k cenám, tak tam je upload jiný něž download. Tedy na jedno GPON vlákno 2,5Gbps Down, je 1.25Gbps up.
Musíme brát v potaz, že se jedná o domácí přípojky a tam se point-to-point řešení nevyplatí, vzhledem ke koncovým cenám. Na druhou stranu, třeba budou schopni na dotaz dát symetrické i vyšší rychlosti, ale p-t-p. Tedy výrazně dráž.
Případně se minimálně na přechod na GPON připravují a nechtějí pak dělat krok zpět.
Toť moje domněnka.
Musíme brát v potaz, že se jedná o domácí přípojky a tam se point-to-point řešení nevyplatí, vzhledem ke koncovým cenám. Na druhou stranu, třeba budou schopni na dotaz dát symetrické i vyšší rychlosti, ale p-t-p. Tedy výrazně dráž.
Případně se minimálně na přechod na GPON připravují a nechtějí pak dělat krok zpět.
Toť moje domněnka.
- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
na netu se už objevily ceny novejch balíčků...
mám vše 250: 899
mám vše 500: 999
trio 500: 1099
trio 1000: 1299
televize je u toho komplet a komplet+ (včetně hbo a cinemaxu)... docela solidní ceny, až na těch 5000 za upgrade, to jako vážně ne
když by se ten upgradovací poplatek teoreticky rozpočítal mezi 12 měsíců, tak už ty ceny tolik pěkný nejsou (o 417 měsíčně víc):
mám vše 250: 1316
mám vše 500: 1416
trio 500: 1516
trio 1000: 1716
takže skoro bez balíčkový slevy...
ještě smutnější je, že teď platim za trio 100 stejnou cenu jako za trio 500
btw prej v únoru by měli připojit náš dům, je druhá polovina února a zatim nikde žádnej leták, ticho po pěšině...
mám vše 250: 899
mám vše 500: 999
trio 500: 1099
trio 1000: 1299
televize je u toho komplet a komplet+ (včetně hbo a cinemaxu)... docela solidní ceny, až na těch 5000 za upgrade, to jako vážně ne
mám vše 250: 1316
mám vše 500: 1416
trio 500: 1516
trio 1000: 1716
takže skoro bez balíčkový slevy...
ještě smutnější je, že teď platim za trio 100 stejnou cenu jako za trio 500
btw prej v únoru by měli připojit náš dům, je druhá polovina února a zatim nikde žádnej leták, ticho po pěšině...
- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
jen tak pro info - druhá polovina března a pořád nicx-rated píše:btw prej v únoru by měli připojit náš dům, je druhá polovina února a zatim nikde žádnej leták, ticho po pěšině...
- x-rated
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
tak sem si pokecal a nic příjemnýho sem se nedozvěděl 
1) datum připojení mýho domu - neznámý
2) jak se vyhnout poplatku 5000 - hodně nepřímo a diplomaticky mi bylo naznačeno, že můj návrh na přechod k upc je v současnosti jediný řešení, ale že to zatim nemusim řešit, když smlouvu mám do konce roku a v tý době může bejt všechno jinak...
tak sem si řek, že napíšu panu javůrkovi... smolim tady email asi půl hodiny a když ho odešlu, přijde mi automatická odpověď od serveru:
tak si řikám wtf no a co nevidim - http://cz.linkedin.com/pub/franti%C5%A1 ... 60/23b/2bb
sice teda o řádek vejš je systémově nastavený February 2013 – Present, ale řek bych, že nějaká souvislost tam bude, jinak v kontaktech na webu je uvedenej pořád...
chjo
1) datum připojení mýho domu - neznámý
2) jak se vyhnout poplatku 5000 - hodně nepřímo a diplomaticky mi bylo naznačeno, že můj návrh na přechod k upc je v současnosti jediný řešení, ale že to zatim nemusim řešit, když smlouvu mám do konce roku a v tý době může bejt všechno jinak...
tak sem si řek, že napíšu panu javůrkovi... smolim tady email asi půl hodiny a když ho odešlu, přijde mi automatická odpověď od serveru:
Kód: Vybrat vše
Recipient address rejected: undeliverable address: unknown user: "frantisek.javurek@centronet.cz"
Kód: Vybrat vše
CentroNet a.s. 2/2013 - 2/2014
chjo