Problém s wifi

Odpovědět
no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Problém s wifi

08.10.2012, 11:20

Zdravím,

od ctvrtka 4.10.2012 mám problém s internetem od centria. Kdyz jsem volal na info linku co se děje, bylo mi řečeno, že jsem přetížil jejich linky tím, že jsem měl zaplých více PC než kolik poskytují IP adres (3) a ze je to kvuli tomu, ze wifi router pouzivam v Bridge modu. Bridge mode vsak nepouzivam, ve chvili, kdy net vypadl byl na wifi zapojen pouze jeden uzivatel.

Drive nebyl problem, ale pry nainstalovali nejakou automatickou kontrolu ktera uzivatele odpojuje kdyz je vyuzito vic nez ony 3 poskytované adresy. Po telefonatu na info linku mi internet pustili, ted mam pocitac zapojen primo na kabelu a bojim se, ze kdyz to hodim na wifi, zase se to automaticky odpoji, nicmene potrebuju co nejdrive zprovoznit wifi minimalne pro 4 pocitace.

používám WIFI router Belkin F6D4230-4, pro pripojeni do site pouzivam kontrolu MAC adres, takze by se nikdo nezvanej pripojit nemel, kazdopadne netusim, co uz mam podle centria nastavovat, aby mohlo bezet vic pocitacu.

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1320
Registrován: 10.01.2012, 10:13
Centrio internet: 1000/500 Mb/s
Centrio televize: mám
Centrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s wifi

08.10.2012, 14:28

veřejnou ipv4 adresu má každej zákazník pro standardní využívání internetu snad jenom jednu, ne? :) za switch nebo přímo na samostatnej kábl si píchne svůj router a dál už je jenom na něm, jestli využívá 1 nebo 255 zařízení, tyhle ipv4 adresy sou z vnitřního rozsahu a s nima nemá centrio nic společnýho 8-)
btw filtrování mac adres je úplně k ničemu, je třeba mít nastavený zabezpečení WPA2, jinak se může do domácí sítě dostat kdokoliv, kdo bude aspoň trochu chtít...
x-rated
CentrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

08.10.2012, 15:41

pisu to co mi rekli na info lince centria, netusim jak to maj udelany, ale udajne kdyz bych do switche natvrdo pripojil 4 pocitace, tak to nejaka masina u nich schodi a oni mi musej internet rucne nahodit. Kazdopadne jsem zkusil znova pustit wifinu, pusteny jsou 4 pocitace a zatim v pohode, tak snad to vydrzi. Nicmene furt nechapu, proc by nemohl routr bezet v bridge rezimu, to na zadnym mnozstvi ip adres nic nemeni.

Vzhledem k tomu, jake jsem od centria dostaval informace, tak uz se nedivim nicemu. Pri prvnim telefonatu mi oznamili ze je vypadek globalni, pri druhem mi rekli ze si za to muzu sam, protoze jsem pripojil moc zarizeni a ze o zadnem globalnim vypadku nic nevedi (jednalo se porad o jeden a ten samej vypadek) Takze mam pocit ze tam maj peknej bordel :D

BTW zabezpeceni WPA2 mam :D

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

08.10.2012, 20:34

tak aktualizace stavu: centrio nam opet odpojilo internet. na wifi routr byli pripojeny presne 4 pocitace, kdyz jsme to testovali cca ve 2 odpoledne tak nam to slo v pohode i na 5ti, ted pri zapnuti ctvrteho automaticke odpojeni. tohle je proste nesmysl.

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1320
Registrován: 10.01.2012, 10:13
Centrio internet: 1000/500 Mb/s
Centrio televize: mám
Centrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s wifi

08.10.2012, 20:39

to je teda bordel :D zkus si to nechat důkladně vysvětlit, ale v jakym režimu jede router, nikoho zajímat nemusí...
x-rated
CentrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

no avatar
Kudla
Příspěvky: 4
Registrován: 09.10.2012, 07:49
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Praha 13

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 08:02

Mám do switche zapojen Voip bránu, media tank a PC, v okamžiku kdy jsem zapnul ještě připojený notebook tak mi to též vypnuli. Technik mi sdělil, že můžu mít max.3 připojená zařízení, jinak router. Jdu tedy do nákupu wifi routeru a jsem zvědav, jestli nebudu mít stejné problémy jako vy. Voip brána sice funguje jako router, ale s max průchozí rychlostí 20 Mb/s což je proti dosažitelné rychlosti 100 Mb/s velké zpomalení. Tudíž to mám vymyšleno přívodní kabel do switche, Voip brána a router do switche, media tank, PC a příp. TV kabelem do routeru a notebook wifi z routeru.

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 09:05

jeste zkusim ten routr vymenit, i kdyz dost pochybuju o tom, ze to pomuze. na info lince uz zacinaj bejt trochu arogantni kdyz jim volam 3x denne o nahozeni internetu :D a jestli mi napali pokutu 10000,- za pretezovani pripojeni, jak maj psano ve vseobecnejch podminkach a na kterou mne porad upozornujou na info lince, tak asi pujdu nekam hodne mlatit :D

no avatar
blackwire
Příspěvky: 102
Registrován: 01.03.2012, 16:38
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Jižní město - Horní Roztyly / Chodov

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 09:23

Tohle jsem tedy ještě nikdy neslyšel, ale dejme tomu. Přečetl jsem si i všeobecné podmínky a nic kolem maximálního počtu připojených zařízení se tam nevyskytuje, taktéž nic o nějakém přetěžování, takže bych je s tim poslal někam.

Můžeš ještě popsat své schéma zapojení?

IMHO je to celé nesmysl.

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 09:39

ve vseobecnych podminkach jsem nekde videl: zakaznik se zavazuje nepretezovat zarizeni podle toho jak je uvedeno ve specifikacich pod pokutou 10000,-. Ale to bych tolik neresil, to bych se kdyztak hadal nebo vic.

Schema zapojeni je velmi jednoduche: kabel od centria ze zdi do wifi routru, na wifi routr jen pocitace pripojeny pres wifi. nic vic, nic min.

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1320
Registrován: 10.01.2012, 10:13
Centrio internet: 1000/500 Mb/s
Centrio televize: mám
Centrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 09:46

na tom nic špatně nevypadá :) to je divný nějaký...
x-rated
CentrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

no avatar
blackwire
Příspěvky: 102
Registrován: 01.03.2012, 16:38
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Jižní město - Horní Roztyly / Chodov

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 10:22

Používáš ten jejich switch, co k tomu dodávají nebo máš prostě router přímo na kabelu, který vede třeba ze sklepa?

Je pravda, že jsem řešil něco podobného v práci, kdy si uživatelé v meetingovce připojili obyčejný switch do korporátní sítě, což způsobilo nějakou smyčku a disablovaly se síťové zásuvky.
Je tedy možné, že určitou chybnou konfigurací routeru/switche můžeš zafloodovat síť.Nicméně divil bych se kdyby proti tomuto nebyl poskytovatel chráněn.LAME

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 10:50

prej davaj jednkmu uzivateli 3 Mac adresy - co to je za blbost a ze pokud vyuziju vic nez mi poslou ze to spadne a ze mi routr neposila signal se svejma adresama ale ze jen preposila to co mi posilaj oni. bud vymysleli neco jeste nevymysleneho a cekaj nobelovku nebo sami netusi.

takze jdu pro novej routr a jsem zvedavej co to udela. jo a ten jejich automat to prej neodpojujehned ale nahodne po projiti daneho logu. zajimave ze vcera vecer to odpojil ihned po zapnuti ctvrteho pocitace. este si rikam jestli nemuze byt na jednom kabelu od centria vic lidi v panelaku a ze se to pak schazuje, ale na info lince tvrdi ze urcite ne ze to prece nedelaj.

jo a jejich switch vubec nemam. technik rekl ze ho nepotrebuju kdyz mam routr. takze wifi routr rovnou na kabelu ze sklepa :D

no avatar
blackwire
Příspěvky: 102
Registrován: 01.03.2012, 16:38
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Jižní město - Horní Roztyly / Chodov

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 11:17

Cožeee? 3 MAC adresy čeho a na co?
Na 99% vůbec netuší kde je problém tak si vymýšlí, jak si psal, pohádky !

Nevím v jaké lokalitě bydlíš, ale u nás v paneláku jsou rozvody ve stoupačkách a ke každému bytu vede 1 kabel, řekl bych, že to budeš mít podobně.

Ten jejich switch/nebo jakýkoliv jiný který podporuje QOS potřebuješ. v případě když chceš využívat jak TV tak internet, protože jinak bys musel routovat multicast streamy přes router kdybys chtěl koukat na TV.
Já to mám třeba tak, že mě vede jeden kabel do toho jejich switche a dále se mě rozděluje 1.kabel do Wifi routeru 2.kabel do dalšího switche od kterého to jede dál 1.kabel do STB a 2.kabel do stolního PC. Z routeru mě jdou 4 kabely do 4 pokojů. Celkem mám připojeno za routerem 8 zařízení včetně NASky, telefonu, NTB, stolního PC, atd.

Zkusil bych jiný router, ale v zásadě jim do toho kolik ty si připojuješ zařízení vůbec nic není.

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 11:30

takze pokud chci vyuzivat jen internet pres wifi router tak ten switch nepotrebuju ne? ja rikam ze sami netusej o cem mluvi. jen furt dokola tvrdi ze vyuzivam vsechny 3 mne prideleny adresy ( jednou je to ip podruhy mac :D) a ze jim to tim schodim. jestli to nevyresi jinej wifi routr tak fakt nevim.

no avatar
blackwire
Příspěvky: 102
Registrován: 01.03.2012, 16:38
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Jižní město - Horní Roztyly / Chodov

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 11:49

Přesně tak, switch potřebuješ pouze v případě pokud bys chtěl využívat jak TV tak internet.
Pokud vím ti co mají 100Mbit taktéž switch mít nemusí, protože jim do bytu 2 kabely (1 pro TV a 2 pro Internet).

Pokud to nepojede ani s druhým routerem zeptal bych se jich kde mají ve smlouvě uvedeno, že můžeš mít připojené pouze 3 zařízení. Od toho se odvíjí další tvé možnosti.
1.Smířit se s tím :-)
2.Vyžádat si písemné stanovisko Centria k této situaci a event. požádat o sjednání nápravy
3.Podat stížnost u ČTÚ
4.Odstoupit od smlouvy

Celá tahle situace je fakt divná, pokud budu mít čas a chuť tak jim tam zavolam kvůli vyjádření.

no avatar
blackwire
Příspěvky: 102
Registrován: 01.03.2012, 16:38
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Jižní město - Horní Roztyly / Chodov

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 13:53

Nedalo mě to a trochu jsem se na tuto problematiku pozeptal.Jde o to, že za určitých okolností( špatná konfigurace routeru, nesprávné zapojení) je možné "zasmyčkovat" síť v tomto případě switche u providera.
Jak jsem psal již příklad z mé praxe :-) U nás se stávalo, že uživatel připojením jiného než námi dodávaného switche, vyřadil třeba celé patro síťových zásuvek, tedy třeba celou jednu kartu na switchi.
Cisco switche mají třeba proti tomu ochranu.Sice nevyřadí celou kartu ale preventivně vyřadí daný port.

Je dost možné, že toto bude obdobný případ.
Asi bych zrevidoval zapojení popř. ,jak si psal, zkusil vyměnit router (může být bug ve firmwaru).

no avatar
blackwire
Příspěvky: 102
Registrován: 01.03.2012, 16:38
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám
Bydliště: Jižní město - Horní Roztyly / Chodov

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 15:32

Ještě jsem zjistil, že pokud má provider switchovanou síť, což v tomto případě má, protože má switche v každém baráku ke kterým vede optika, tak lze toto chování docela dobře nasimulovat.Lze to dokonce provést i routerem, který se samozřejmě chová i jako switch.

Obecně lepší switche mají proti tomuto ochranu kdy daný port disablují, ale po nějaké době ho opět enablují.
Best practice je daný port disablovat trvale a lze ho enablovat pouze např. síťovým administrátorem, což bude asi i tvůj případ.

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

09.10.2012, 16:25

Je to uz celkem k vzteku. bez net jsme tejden, prace stoji, a kdyz jse. pred chvilkou volal na info at mi to teda zapnou ze mam novej router tak mi slecna se kterou jsem jeste nemluvil a ktera o mem pripadu nic nevi oznamila ze da kontakt technikovi a ten mi zavola. :D proboha proc to nemuzou pustit jako vzdycky. uz mi z toho trochu hrabe.celkem by mne zajimalo, kdy mne ten technik bude kontaktovat. jestli do pul hodiny nezavola jdu je zas otravovat na info. :D

no avatar
reznicekond
Příspěvky: 9
Registrován: 08.10.2012, 11:06
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

11.10.2012, 09:54

Tak uz jsem opet ONLINE :D, po tydnu hadek a vyjednavani s centriem ke mne poslali technika, aby se presvedcil, ze zapojuju novej wifi routr správně. Hardwerově nikde nic nezapinal, jen zavolal k nim aby to softwarově pustili - takze opet lhali s tim, ze uz to nejde znova softwarově pustit.

Po kunzultaci s technikem jsem pry již asi 150 zakaznik s routrem Belkin tento tyden. Na 90% je to udajne zpusobeno chybnym nastavnim routru a to konkretne:

1) Na routru je zapnute klonovani MAC adresy pripojeneho PC - belkin to ma udajne v tovarnim nastaveni a adresu naklonuje pri prvnim nastavovani routeru

2) Na routeru je nastaven AP mod (v mem pripade ne) - coz ja osobne povazuji za blbost, protoze do AP modu by jim i podle vasich reakci nic bejt nemelo.

Zaverem: technici na centriu si novym nastavenim jejich site tak akorat nas... do vlastnich kapes a sam dnesni technik na to nadaval jak mohl, tak si ted bohuzel musite vyzrat co jste si nadrobili panove.

Dekuju za pomoc s problemem a snad bude vse OK az budem vecer delat zatezovej test :D

no avatar
klara povolna
Příspěvky: 1
Registrován: 13.01.2014, 11:42
Centrio internet: nemám
Centrio televize: nemám
Centrio telefon: nemám

Re: Problém s wifi

13.01.2014, 11:47

Dobrý den,
já tedy zatím žádný problém s wifi nemám, jde o to, že si chci wifi zařídit, chci se zeptat, jestli můžu jít do obchodu a koupit si jakýkoliv router, který "píchnu" do internetu nebo to musím nějak přímo řešit s centriem .... děkuji za radu (mimochodem, musím si koupit nějaký speciální router, na který se můžou připojit v jedné domácnosti třeba 4 uživatelé nebo je to jedno?) Ještě jednou děkuji za radu.

S pozdravem

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1320
Registrován: 10.01.2012, 10:13
Centrio internet: 1000/500 Mb/s
Centrio televize: mám
Centrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s wifi

13.01.2014, 12:08

ahoj,
máš internet od centria? pokud ne, tak napiš, co máš zač a jak je to rychlý, pokud jo, tak si to vyplň v profilu (nahoře záložka profil, dole je nastavení služeb, bez toho se dá těžko něco doporučovat :)
x-rated
CentrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

Odpovědět