logo

Nefunkční WiFi router?

Problémy a pomoc s jejich řešením
vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 20.01.2015, 09:39

Dobrý den,

od 18.1.2015 mi nefunguje připojení k Internetu pomocí WiFi routeru TP-LINK WR741ND ("hlavní" router). K tomuto routeru mám připojen další router D-Link DIR-100 (ten není WiFi), pomocí něhož jsem připojoval k Internetu 2 počítače. DIR-100 je v jiné místnosti, vzdušnou čarou cca. 7 m od hlavního routeru, připojovací Ethernet kabel je o něco delší, cca. 10 m.
K Internetu jsem se mohl připojit i bezdrátově, ale teď nic z toho nefunguje. LED diody na hlavním routeru indikují, že je funkční. Mohu se k němu připojit přes web-browser i z notebooku nebo desktopu za routerem DIR-100 (zadáním adresy 192.168.0.1 ve web-browseru). K Internetu se ale mohu připojit pouze přímým zapojením kabelu od CentroNetu do notebooku, desktop jsem nezkoušel kvůli obtížnému stěhování.

Když spustím na notebooku nebo desktopu za routerem DIR-100 ping http://www.seznam.cz, občas nějaké pakety projdou, nicméně připojení k Internetu je celkově nefunkční.

Včera (19.1.2015) jsem tento problém telefonicky konzultoval s technickou podporou Centrio. Bylo mi sděleno, že buď se router sám od sebe přenastavil (???), nebo odešel do věčných lovišť.

Momentálně čekám na odpověď z technické podpory TP-LINK CZ, zda se dá WiFi router opravit. Přesto ale potřebuji poradit:
1. Můžete mi dát tip na kvalitní WiFi router, ideálně s automatickým vypínáním po určité době nečinnosti?
2. Jak mám nový router nastavit, aby mi na něm fungovalo připojení k Internetu přes Centrio? Nevím přesně, které parametry jsou pro připojení důležité, jsem totiž laik.

Lokace: Amforová 1900, P13

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1287
Registrován: 10.01.2012, 10:13
CenTrio internet: 1000/500 Mb/s
CenTrio televize: mám
CenTrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod x-rated » 20.01.2015, 09:51

dva routery za sebou, když to neni nezbytně nutný, je zbytečná komplikace a možnej zdroj problémů :)
nejde ty dva počítače připojit kabelem přímo do toho prvního routeru? když je to jenom 10 metrů, tak snad nevadí, že se místo jednoho kabelu budou táhnout dva
pak další věc - aktualizace firmwaru (tp-link, d-link) a vyresetování do výchozího nastavení nepomohlo? a na zkoušku nechat připojenej jenom ten s wifi
x-rated
CenTrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 20.01.2015, 10:08

Potřebuji mít možnost připojení i ještě dalších 2 PC ve vedlejší místnosti, i když tato připojení jsem využíval velmi vyjímečně. To by znamenalo natažení dalších tří kabelů. Řešení se dvěma routery potřebuji. Toto zapojení fungovalo cca. 2 roky.
Reset do původního nastavení jsem nezkoušel, protože nevím, zda se připojení k Centriu obnoví automaticky. Firrmware jsem zatím také nezkoušel aktualizovat, ale teď to zkusím.

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1287
Registrován: 10.01.2012, 10:13
CenTrio internet: 1000/500 Mb/s
CenTrio televize: mám
CenTrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod x-rated » 20.01.2015, 10:13

když to nefunguje, tak neni co pokazit :)
firmware je nutný aktualizovat, opravuje řadu chyb, a reset je taky důležitej, aby se tam náhodou něco nepotento...
kromě zabezpečení wifi na wpa2 neni třeba nastavovat v prvním routeru nic, ve druhym je třeba vypnout dhcp a nastavit ip adresu ze stejný podsítě, ale takovou, kterou nepřiděluje dhcp routeru prvního
x-rated
CenTrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 20.01.2015, 10:23

Tohleto je to pro mne čínština: "ve druhym je třeba vypnout dhcp a nastavit ip adresu ze stejný podsítě, ale takovou, kterou nepřiděluje dhcp routeru prvního". :-)
Ale pokud to předtím fungovalo, tak ten druhý router je asi nastaven správně.

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1287
Registrován: 10.01.2012, 10:13
CenTrio internet: 1000/500 Mb/s
CenTrio televize: mám
CenTrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod x-rated » 20.01.2015, 10:28

po aktualizaci fw a vyresetování se musí všechno nastavit znova :)
jinak aby byly routery ve stejný síti, tak ten druhej by mělo stačit přepnout do režimu bridge
tak pro začátek bych zkusil aktualizovat a vyresetovat ten první, třeba to bude stačit :)
x-rated
CenTrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 20.01.2015, 13:27

Aktualizaci firmwaru router nepřežil... :-( RIP.

Můžete mi nějakej router doporučit?

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1287
Registrován: 10.01.2012, 10:13
CenTrio internet: 1000/500 Mb/s
CenTrio televize: mám
CenTrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod x-rated » 20.01.2015, 13:34

ježkovy voči :shock: to je nějaký divný :?
taková nejlevnější přijatelná možnost je asi tp-link wr1043nd, je celkem výkonnej, takže si poradí i s rychlejším internetem, jenom na ipv6 se bude muset nahrát alternativní fw :) wifi má Nkovou na 2,4 GHz
x-rated
CenTrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 20.01.2015, 13:54

Je to divný... naládování nového firmwaru trvalo chvilku (skončilo na 100%-tech), pak se měl router restartovat. Ale nerestartoval, pouze blikaly všechny LEDky asi ve 2-3 sec intervalech, POWER LED trvale svítila. Čekal jsem asi 15 minut, pak jsem volal na hot-line TP LINKU. LED indikace podle nich znamená nějakou systémovou chybu.

Takže jdu koupit TP-LINK TL-WR1043ND.

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1287
Registrován: 10.01.2012, 10:13
CenTrio internet: 1000/500 Mb/s
CenTrio televize: mám
CenTrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod x-rated » 20.01.2015, 13:58

tak asi vážně odešel do křemíkovýho nebe :?
x-rated
CenTrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 20.01.2015, 14:13

Jj, pohřeb bude brzo...

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 22.01.2015, 13:51

Už jedu na novým TP-LINK TP-WR1043ND. Nemusel jsem nic nastavovat, zatím OK... což čumím. :O

Uživatelský avatar
x-rated
Administrátor
Příspěvky: 1287
Registrován: 10.01.2012, 10:13
CenTrio internet: 1000/500 Mb/s
CenTrio televize: mám
CenTrio telefon: mám
Bydliště: Praha 8 Kobylisy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod x-rated » 22.01.2015, 13:59

u prvního routeru se nemusí nastavovat nic, jenom je třeba změnit heslo do administrace a případně poštelovat nastavení wifi - vybrat vhodnej kanál, šířku 40 MHz a nastavit vlastní zapamatovatelný, ale bezpečný, přístupový heslo, popř. i ssid :)
x-rated
CenTrioZone.cz admin
admin@centriozone.cz
Obrázek
tak přesně takhle už centrio internet nejede :(

vladino
Příspěvky: 8
Registrován: 20.01.2015, 08:52
CenTrio internet: nemám
CenTrio televize: nemám
CenTrio telefon: nemám

Re: Nefunkční WiFi router?

Příspěvekod vladino » 22.01.2015, 14:29

Jj, hesla jsem poměnil, i SSID. ;)
Až bude chvilka času, prozkoumám to víc. Ď.


Zpět na „Technická podpora“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron
Máte dotazy nebo připomínky? Rádi Vám poradíme.
Zdarma se přihlásit